Home ADO Den Haag zoekt ‘nieuw impuls’ na ontslag Ruud Brood

ADO Den Haag zoekt ‘nieuw impuls’ na ontslag Ruud Brood

ADO Den Haag heeft een bewogen week achter de rug. Zo kwam daar eerst het goede nieuws dat de club financieel van een ondergang is gered. Het Amerikaans Bolt (met miljardair David Blitzer) is de nieuwe eigenaar en daarmee zijn de schuldproblemen verleden tijd. Na een paar dagen van opluchting was daar opeens het bericht dat niemand zag aankomen. De nieuwe eigenaar zet Ruud Brood per direct op straat en voorlopig neemt assistent Giovanni Franken de trainerstaken over. “Met deze impuls gaat ADO Den Haag met nieuw elan de rest van de competitie en daarna de play-offs in”, zo laat de club op zijn eigen website weten. Gaat dit alles misschien nog gevolgen hebben voor je weddenschappen?

De nieuwe Amerikaanse eigenaar laat zich meteen gelden

Het rommelt al heel lang bij ADO Den Haag. Door de opgelopen schulden hing het intrekken van de proflicentie lange tijd als een zwaard van Damocles boven het Car Jeans Stadion. Na vele maanden van onzekerheid is er nu eindelijk een structurele oplossing gekomen. ADO Den Haag komt in Amerikaanse handen door de overname van Globalon Football Holdings. De voornaamste investeerder is zakenman en grootverdiener David Blitzer.

Het is niet zo verwonderlijk dat de Amerikaan zich om ADO Den Haag bekommert. Blitzer is een groot sportliefhebber en onder de vlag van Bolt Football Holdings is hij onder andere eigenaar van Real Salt Lake, dat zijn wedstrijden in de Major League Soccer speelt. Voor zijn Europese activiteiten heeft Blitzer, samen met een aantal andere investeerders, Globalon Football Holdings opgericht. Dat collectief is inmiddels al eigenaar van Crystal Palace, Waasland-Beveren en FC Augsburg. Nu wordt ADO Den Haag aan dat rijtje toegevoegd. Om zo min mogelijk tijd te verliezen, heeft Blitzer zelf de volledige 7,5 miljoen euro op tafel gelegd om ADO van de afgrond te redden. Met zo’n enorme investering is het misschien niet vreemd dat de miljardair een stempel op de club wil drukken. Toch kwam het ontslag van Ruud Brood voor eigenlijk iedereen totaal onverwacht.

De redenen van het ontslag van Ruud Brood zijn onduidelijk

Ruud Brood is per direct de laan uitgestuurd bij ADO Den Haag. Wat de redenen zijn voor het ontslag van de 59-jarige trainer, is niet helemaal duidelijk. ADO doet het sportief gezien namelijk prima in de Keuken Kampioen Divisie. In de eerste periode leidde Brood zijn ploeg naar de periodetitel, en in het totaalklassement staan de Hofstedelingen keurig zesde. Die zesde plek is zelfs inclusief de zes punten mindering, die ADO door zijn financiële problemen kreeg opgelegd. Zonder puntenaftrek had de club momenteel een derde plek bezet, met maar één punt verwijderd van een rechtstreekse promotieplaats. Op sportief vlak lijkt het dus een opmerkelijk zet om Ruud Brood van zijn functie te ontheffen. Het is nu aan Giovanni Franken en assistent Edwin Grünholz om ADO Den Haag succesvol door het laatste deel van het seizoen te loodsen.

Met een nieuwe impuls op jacht naar dat Eredivisie-ticket

ADO Den Haag heeft op dit punt in de competitie weinig te winnen en weinig te verliezen. Dankzij die eerste periodetitel is dat ticket voor de play-offs binnen, en rechtstreekse promotie lijkt door die zes punten aftrek een bijna onmogelijke opgave. Het gat met koploper Volendam is veertien punten, dat met nummer 2 FC Emmen is zeven punten. Er zijn nog een aantal speelrondes te gaan, maar gezien de goede vorm van deze clubs lijkt het onrealistisch dat ADO Den Haag dat directe ticket voor de Eredivisie in handen krijgt. De play-offs zullen de voornaamste focus zijn voor het bestuur en nieuwbakken eigenaar David Blitzer.

Met teksten als ‘deze impuls’ en ‘een nieuw elan’ doet ADO Den Haag geen concrete uitspraken over het hoe en waarom van die plotselinge trainerswissel. De club blijft vaag over het ontslag van Ruud Brood, maar het is wel duidelijk dat de Hofstedelingen naar de toekomst kijken. Franken en Grünholz moeten ADO terugbrengen naar het hoogste niveau. Ze hebben nog tot begin mei om eventuele strategische aanpassingen goed door te voeren. Maar aanzien het trainersduo niet nieuw is bij ADO, moet de samenwerking met de spelersclub geen enkel probleem opleveren.

Wat betekent dit alles voor jouw weddenschappen?

De financiële problemen zijn voorbij voor ADO Den Haag. Vanaf nu gaat het alleen nog over voetbal in het Car Jeans Stadion. We hebben het hele seizoen al gezien dat de vele strubbelingen bij ADO geen invloed hadden op de wedstrijden. Wat dat betreft verandert die overname door David Blitzer dus weinig als je gaat wedden op voetbal. Het vertrek van Ruud Brood kan wél invloed hebben op de rest van het seizoen.

Giovanni Franken en Edwin Grünholz zijn natuurlijk geen nieuwe gezichten bij ADO en de kans is groot dat zij in eerste instantie de lijn van Brood voortzetten. Maar voor je toekomstige weddenschappen is het wel zaak om de ontwikkelingen in de komende weken goed in de gaten te houden. Wat voor een ADO Den Haag gaan we zien als ze maandag 7 maart op bezoek gaan bij Jong Ajax? En blijven de Hofstedelingen in het kielzog van Volendam, Emmen, Excelsior en Eindhoven als je naar het klassement kijkt? Als ze promotie naar de Eredivisie willen afdwingen, moet er een sterk collectief staan zodra de play-offs in mei beginnen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.