Home ADO Den Haag vecht voor lijfsbehoud

ADO Den Haag vecht voor lijfsbehoud

Sinds de spectaculaire 3-2 overwinning op Feyenoord beleeft ADO Den Haag een ware comeback. Waar de club twee weken geleden nog af leek te stevenen op rechtstreekse degradatie, is er nu opeens hoop op een nieuw seizoen in de Eredivisie. Na twee overwinningen op rij heeft ADO het gat met de andere degradatiekandidaten bijna gedicht en de kans op het spelen van play-offs is flink toegenomen. Deze week moet het allemaal gaan gebeuren. Met de twee laatste competitieduels op het programma hoopt trainer Ruud Brood dat zijn club minstens één overwinning meepakt. Zeker met de recente slechte prestaties van VVV en Emmen kan die ene overwinning ADO uit de ergste gevarenzone halen. Maar ook de vijftiende plek (en daarmee directe handhaving in de Eredivisie) lonkt nog steeds. De Hagenaars staan slechts drie punten achter de huidige nummer vijftien, Willem II. En laten beide clubs elkaar deze donderdag nu treffen in Den Haag. Pakt hekkensluiter ADO die laatste strohalm en weet het degradatie te ontlopen? Met Abdenasser El Khayati, Bobby Adekanye en routinier Gianni Zuiverloon op het veld zou dat zomaar kunnen.

ADO Den Haag herrijst langzaam uit zijn as

Het is al wekenlang spannend in de onderste regionen van de Eredivisie. Ondanks die spanning was daar telkens één zekerheid: ADO Den Haag zou rechtstreeks gaan degraderen. De 0-3 die op 25 april op het scorebord kwam te staan, onderstreepte dat nog maar eens. Een club die in eigen huis met zulke ruime cijfers van Fortuna Sittard verliest, kan nooit lang overleven in de Eredivisie. Dat dachten we toen tenminste, maar nu lijkt het tij toch te keren.

Na dat 0-3 verlies van Fortuna was het gat tussen ADO en de nummer zestien van de competitie opgelopen naar acht punten. Die zestiende plek, goed voor de play-offs, leek ver buiten bereik te zijn. Maar waar iedereen de Hagenaars al zag degraderen, weigerde de ploeg om zich neer te leggen bij een seizoen in de Eerste Divisie. Om nog een kleine kans op die felbegeerde plek in de Eredivisie te houden, móest ADO winnen van Feyenoord. Tegen ieders verwachting in kwam die overwinning er, mede dankzij twee doelpunten van El Khayati. De overwinning op PEC Zwolle van afgelopen weekend heeft de hoop in Den Haag helemaal doen herleven. De club begint uit zijn as te herrijzen, en nu is het zaak om de klus af te maken. Of gaat ADO alsnog ten onder aan de grote druk die inmiddels op de schouders van de spelers rust?

Het zit dicht bij elkaar in de onderste regionen van de Eredivisie

Nog een paar dagen te gaan en de reguliere competitie komt tot zijn eind. In die paar dagen spelen alle achttien Eredivisieclubs hun laatste twee wedstrijden. De zes punten die in deze laatste speelrondes te verdienen zijn, kunnen voor ADO het verschil betekenen tussen wel of geen (rechtstreekse) degradatie. Vooralsnog is de stand in het nadeel van de Hagenaars. ADO staat met 22 punten helemaal onderaan, maar het gat met de rest is flink geslonken. VVV heeft slechts één punt meer, al schiet ADO Den Haag nog steeds weinig op met een zeventiende plek. De club wil degradatie voorkomen, en daarvoor zijn minimaal de play-offs nodig. Momenteel heeft Emmen de plek in handen die toegang geeft tot de play-offs. ADO staat maar twee punten achter Emmen, dus er zijn kansen. Van alle clubs buiten de top 10 is ADO Den Haag bovendien de enige die in de laatste twee wedstrijden de overwinning pakte. Het vertrouwen en de vechtlust is helemaal terug, en dat terwijl FC Emmen juist twee nederlagen op rij moest incasseren. Hierdoor is de zestiende plek absoluut haalbaar voor die ploeg die twee weken geleden een gegarandeerde degradant was.

Als ADO Den Haag de play-offs haalt, mag de ploeg van Ruud Brood trots zijn. Toch kijkt de club ook met een schuin oog naar die vijftiende plek, waardoor ADO zich zelfs zonder play-offs zou handhaven in de Eredivisie. Zo gek is die overigens ambitie niet. De vijftiende plaats is nu voor Willem II, dat 25 punten bij elkaar heeft gesprokkeld. Het gat van drie punten is te dichten, zeker omdat Willem II maar één van de laatste vijf wedstrijden heeft gewonnen. Deze donderdag is wat dat betreft cruciaal. ADO Den Haag treft dan Willem II, de club die die gewilde vijftiende plek in handen heeft.

Er wachten duels met Willem II en FC Twente

Op Hemelvaartsdag speelt ADO Den Haag misschien wel een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Een overwinning op Willem II kan de ploeg zomaar naar de zestiende plek brengen. De kans dat VVV die dag wint, is met Ajax als tegenstander erg klein. FC Emmen is wat dat betreft gevaarlijker. Die ploeg speelt donderdag tegen Heerenveen, dat niet bepaald aan zijn beste seizoen bezig is.

Hoewel de concurrenten roet in het eten kunnen gooien, moet ADO zich vooral op zichzelf focussen. En dat betekent dat het donderdag 13 mei moet winnen van Willem II. Vanaf 14.30 uur kun je een mooi duel verwachten, want voor beide ploegen staat er veel op het spel. De verschillen zullen klein zijn, maar we voorspellen toch een nipte overwinning voor ADO. Op Hemelvaartsdag gaat de definitieve beslissing nog niet vallen. Ook zondag wordt er gevoetbald, en voor ADO staat er dan een busreis naar Enschede te wachten. FC Twente staat inmiddels twaalfde dankzij de vele recente nederlagen. Het speelschema mag dus geen enorm obstakel gaan vormen voor de ambities van het sterk gemotiveerde ADO Den Haag. Gaat het lukken om (rechtstreekse) degradatie te ontlopen? Geef je voorspellingen door aan de bookmaker en laat die spannende degradatiestrijd maar beginnen!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.